search this blog!

Saturday, December 31, 2011

So-long 2011!

Pejam celik pejam celik dah hari last tuk 2011..Hope 2012 ni menjanjikan something yang lagi baik..Even aku akhiri 2011 ni dengan something yang tak brape nak baik, tapi tak pela..God knows everything. I accept it and truly accept it with no doubt..Life must go on..thanks to such a wonderful people out there yang give me thousand colors in my life. Thanks guys!


2012, here I come! 

Thursday, December 29, 2011

Aku kata..

Andai suatu hari nanti aku jadi kekasih, moga aku lah kekasih yg tiada prasangka mahu pun cemburu buta..menjadi pen dan kertas buat sang kekasih, memahami keadaannya dan menaruh rasa percaya biar pun tidak di depan mata..kerana cinta itu hanya berdua dan bukan bertiga..Andai suatu hari nanti aku jadi kekasih, biarlah kekhilafan yang lalu aku jadikan pengajaran, moga ia takkan berulang kembali yang hanya merosakkan perhubungan..Yang berlalu biarlah di situ. Kenangan hanyalah sejarah dan bukan masa depan.Namun aku berterima kasih pada kenangan kerana memberi aku pelbagai perasaan. Terima kasih pada mereka yang turut mencorakkan kenangan itu..Andai suatu hari nanti aku jadi kekasih semula, maka dari sekarang aku harus perbaiki diri. Moga aku mampu berkongsi cahaya kegembiraan bersama dia yang telah ditakdirkan untukku...

Sunday, December 18, 2011

A new me

Selamat petang diriku..Alhamdulilah..harini lebih baik dari semalam dan semalam dan semalamnye =D kan indah kalau perasaan ni dah lama datang dari dulu. Tapi takpe lah kita kena belajar dari kesilapan. Lepas ni tak payah nak cemburu buta dah, nak prasangka, nak maki hamun especially kt Facebook. LOL! Dah tak payah nak sarcastic sangat haha..Rupanya teruk jugak aku ni ye haha. patut la orang tak suka:p Hanya yang rapat je tahu aku ni macam mana. Perhaps..


Ibarat dah terhantuk baru terngadah..baru aku sedar yang aku ni dah cukup tua nak berperangai seperti budak-budak. Maafkan aku..Pada yang tertempias sama, aku minta maaf. Even this apology tak terucap pada korang sume. Kehkeh..And sekarang aku sudah mampu tersenyum, ketawa dan menikmati kehidupan di luar tempurung. Banyak rupanya benda-benda menarik yang aku belum explore. After rain, comes a rainbow. Moga perasaan ni kekal. Amin...And yang paling best, aku dah dapat makan dengan girangnya! Rasa macam berat badan dah berjaya naik. yay!


# Officially quit from be a Stalker. Bangga seyh!

:)

Aku cinta, aku kasih walaupun kau tidak pernah memberi hatimu....

Thursday, December 15, 2011

....................................

Aku redha untuk kau yang aku cintai. Mungkin ini kesilapanku. Aku redha andai kau jauhkan diri. Andai pilihanmu yang lain, maka aku harus hormati. Jika kau mampu tersenyum dengan insan yang lain, maka mengapa aku harus menahanmu dari terus tersenyum? Itu tidak adil namanya...Aku doakan kau bahagia dengan orang di sekelilingmu. Aku belum lagi kejam, memaksa kau pura-pura bahagia dengan aku. Doa sudah aku mohon pada tuhan. Tapi nampak seperti aku seorang saja yang beriya-iya bermimpi melayari bahtera bersama. Mungkin takkan termakbul andai pihak lagi satu tak menginginkan benda yang sama. Aku doakan kesejahteraanmu bersama orang yang kau pilih dan sayangi. Tiada dendam yang terpendam. Moga kau doakan kebahagiaan aku jua..

Thursday, December 8, 2011

Ada cahaya..

Apa khabar cahaya lagi satu? Cahaya di sini ok-ok saja. Malam ni ada sedikit gembira. Amir beri aku dengar lagu barunya. Sedap..Ni dah berapa kali back-to-back. Ok lepas ni aku bluetooth dalam hp ok. Munif pulak sedang lukis gambar aku yang duduk atas buaian kat tepi sawah tu. Sape tak kenal Munif. Pelukis hebat di Kuantan. Teluk Chempedak dah jadi tempat biasa dia berkarya..Aku gembira, aku harus gembira. Moga kau juga gembira...


Ok aku nak humming lagu Telus ni kejap.

Tuesday, November 29, 2011

1 step closer...

What a wonderful Tuesday..Ape yang berlaku harini dapat meredakan ape yang telah berlaku semalam..Harini aku mampu tersenyum. Bak kate sahabatku, Munif..ade banyak lagi perkara yang harus aku kejar dalam dunia ni. Ya..harus berfikiran positif. Harus! walaupun saki-baki keterasaan hati tu maseh ade..Ahh, abaikan.

I'll meet my dearly Dr Shireen n Dr Rauf tomorrow:) Both of u are such wonderful person that I've ever met. And..for the first time I met Dr Husniyah just now,she's a very kind n gentle lecturer I guess:) 

Wednesday, please be amazing ok?

Sunday, November 27, 2011

Calmness

Heheww!! Salam MaalHijrah semua..tutup buku lama, buka buku baru. Yang lepas biarlah berlalu. Dosa yang sama ade kita sengaja buat atau tak sengaja kita buat mudah-mudahan Allah dapat ampunkan. Kita manusia ni kadang-kadang lupa dan terlalu ghairah nak sambut 1st January tiap-tiap tahun padahal kita lupa tahun baru omputeh tu kadang-kadang tak bawak ape-ape makna pun..Hurmmm...Hope nasib di tahun baru ni akan jadi lagi baik. Mana yang sempit harap dilapangkan, mana yang susah harap dipermudahkan, mana yang tak jelas harap dapat jawapan yang lebih pasti..


Tiap tahun aim dlm diri nak jadi orang yang sebenar-benarnye orang. haha. tapi betul lah sometimes diri kite la 'musuh' yang susah kite nak lawan. U know wut I mean kan? macam lagu Najwa tu.."Otak kata jangan, hati pula kata ya"..byk pro n cons yang kite sendiri perlu pilih..bile muhasabah diri, perghh jahil gile aku. How to be a good Muslimah actually? Hurmmm

Tuesday, November 15, 2011

lagi

Harini sama macam semalam,  teruk. Bertambah teruk bila berat aku kurang lagi 1kg. haha patut ke aku gelak. lain yg aku expect lain pulak yang jadi. Hurmmm...apelah nasib. Hampir terfikir nak buat sesuatu yang silly..tapi tetibe semalam aku baca satu majalah ni. selalu aku baca tapi jarang sangat aku beli..selalunye baca yang kak dina punye je hehe...cube muhasabah diri. Rakan-rakan ade yang membantu, ade yang menambah cuka di hati ni dan ade jugak yang memberi harapan yang tak patut-patut! 

Macam-macam persoalan dalam tempurung kepala ni. Salah yang mana? Apa aku dah buat? Jahat ke aku ni? Takde yang baik ke dalam diri aku ni? I'm perfectly imperfect...sekarang baru tahu rasanya menagih peluang-peluang yang ada..tu pun kalo ade la...even time can't heal everything..ke kiri salah, ke kanan salah, nak berhenti lagi la salah. Buntunyeeeee....T___T

Friday, November 4, 2011

Perihal harini

Salam Jumaat semua..harini kami satu family dapat gathering together..ahh bahagianya rasa..pagi tadi sempat pegi sports day kat skolah adek. haha lawak-lawak..teringat plak masa kat skolah duluuuu...


harini jugak ade rindu yang datang bertandang. Aku pun tak pasti macam mana nak mulakan bicara. rasa macam dah lama tak contact huhu..tapi aku rasa dia sehat-sehat aje, di samping rakan-rakan tercinta. Macam dah banyak gap between us..maybe aku yang create sume tu :'( dulu kalau nak pegi mana-mana mesti dia gtaw, especially kalau dia g travel mana-mana then dia dah sampai umah. mesti dia gtaw. Tapi skg...:'(


Ok lah..selamat hari raya aidiladha sume...

Thursday, November 3, 2011

I DON'T EVEN CARE!

Monink diriku..haha. Pagi ni baru aku nak kelebek balik form kat sgs huhu. Hope aku boleh di consult under Dr Husniyah..Aminn..I don't care about the other people. Don't ever psycho-psycho me with ur gaji yang ribu-riban kalau hati tak senang dan asyik mengeluh..I've learnt from my mistake. Jangan sesekali mengeluh tambah-tambah depan ilmu. Takde kerja yang mudah. Even nak makan pun susah. Kau ingat makanan tu nak hadap depan kau ke kalau kau tak cari haha. 


Buat yang sudah di employ, kerjalah bagus-bagus. Jangan merungut. rezeki tu datang dari titik peluh anda sendiri jugak. Buat yang masih mencari-cari, jangan sesekali buruk sangka dengan Allah. Sustenance is everywhere. keep on finding ok. Buat yang pursue study, jangan lah rasa diri tu ketinggalan nak kumpul harta, nak kawen and what-so-ever...Ilmu tu adalah harta yang tak ternilai ok. hope boleh reuse ilmu yang kita dah blaja masa kat u dulu. 


Aku tak mau toleh kiri, kanan apatah lagi belakang sebab plan yang aku nak atur ni ada di depan! Lupakan perkara yang remeh-temeh yang boleh mendatangkan migraine! I am who I am, no excuses!


Buat seseorang, ya...ego aku maseh tah ke mana. Tinggi melangit!

Monday, October 24, 2011

Monolog hati

Aku bukanlah seorang yang sempurna tapi aku sentiasa berharap ketidaksempurnaan aku boleh menjadi pelengkap pada kesempurnaan seseorang..boleh ke macam tu? Hurmmm


Di saat aku pulang dari jauh, aku mengharapkan ada hidangan yang 'istimewa' di meja makan. Macam mana si kakak pulang ke rumah. Tapi ada kalanya aku hampa. Terlalu berperasaan kah aku? Walau macam mana pun rumahku tetap jua lah syurgaku. Baru beberapa ketika meninggalkan rumah, aku sudah mula merinduinya. Teringatkan kucing-kucing kesayangan. Mungkin juga aku seorang yang membosankan. Asyik memerap di rumah. Duniaku hanyalah bersama mereka. Aku suka bercakap dengan mereka. Mampu membuatkan aku ketawa. Haha..


I want to be the happiest person in the world..*eventhough i have to pretend to be that way. Sooner or later, things are getting better. My hand was made strong by the hand of the Almighty. So...I end up this stupid monologue with a very positive thinking :)

Monday, October 10, 2011

Good night

On the night like this, there's so many things I wanna tell u..on the night like this, there's so many things I wanna show u. Cause when u're around I feel safe n warm. Cause when u're around I can fall in luv everyday. In the case like this, there are a thousand good reasons I want u to stay...:) Nyte honey

Monday, October 3, 2011

Hari-hari pun blues

Assalamualaikumm...fan ohh fan. Aku datang nak menjemput ni. Nah kad undangan dari aku special tuk kawan lama. Wahh! Dah sampai seru ko ye..Alhamdulilah. Tahniah-tahniah:)

Sembang punya lah lama. Maklumlah agak lama tak jumpa..Mud kehappyan beliau jelas terpancar dari senyuman yang menampakkan barisan gigi beliau yang cantek tu. Dalam hati aku bermonolog...cepatnya masa berlari. Dulu kita sama-sama berlari ke kantin bile loceng rehat berbunyi Kringggg!!! haha. Aku yang lambat atau kamu yang terlebih cepat? haha tu la namanya rezeki...

Soalan maut di penghujung perbualan. Alahaii susahnya hati aku nak menjawab. Untung lah kamu, nanti anak-anak dah besar kamu pun tak la tua sangat. Hot mama la katakan haha...Malas nak bagi jawapan specific. Aku pun tak pernah lagi dengar dari mulut dia sendiri pasal perancangan masa depan ni. Relevant kah lagi ayat 'Pelan-pelan kayuh dan take it slow' di zaman skg ni? 

Neway congrats my dear friend..sorry tak terjawab soalan kamu. Tapi at least aku senyum ikhlas kan. Haha!

Thursday, September 29, 2011

Nak ke tak?

Pehal muka kau ni? Nape dengan muka aku? Cun dari semalam? Haha cun? Mang tak la kan..Abis tu kalau tak cun, ape? Kehkeh sebijik macam tungau kebosanan. Haha puii lah kau. Jom la kluar weh. Taknak lah..kau laki, aku pompuan. Dah tu nape kalau aku laki kau pompuan? Haha malas aku nak jawab. Ala rilex la makcik..takkan takot encik pacaran marah kot..Haha aku bukan takot..lagipun bukan dia  tau pun kalau aku tak bagi tau. Dah tu? Jom la..Haha aku gelak lagi. Tak pela bro..lagi pun kawan aku ade ni. Ohh. Mane? Tu ha kat bawah meja. Kawan kau lepak bawah meja? A'ah..jap aku panggil. Eh meh sini! Meowww...Ha kluar pun. Errr kucen? C'mon la haha..Bkawan la dengan manusia normal macam aku ni..Dah2 cepat siap. Aku tunggu..Dalam hati, nak siap ke tak? nak pegi ke tak? Nak bagi tau ke tak?

Tuesday, September 27, 2011

sebulan sekali je...

arghhhh! tertonggeng-tonggeng. Selang 28 hari..arghhhh! tertonggeng-tonggeng lagi. 


Takpe, sebulan sekali je:) * dalam hati, stress bai! huh!

Friday, September 23, 2011

Dua sindir Lima

Dua kali Lima, Lima kali Dua, mana boleh jawapannya tak sama! Kalau aku kata tak sama? Ahh kau memang bodoh..


Tapi aku rasa Lima lagi teruk daripada Dua. Sebab apa? Lima kuat jimba, kuat foya-foya. Habis tu Dua macam mana pulak? Dua ayat je lebat tapi tak terkinja-kinja. Hurmmm..boleh percaya ke? Kau tanya lah Lima dengan Dua sendiri.. Ishhh kau memang bias...


Ahh..kau jalan masuk kampung dalam, singgah-singgah kat pagar orang. Konon-konon nak cari ayam, ekor mata ke anak orang!

Thursday, September 15, 2011

Doa buat semalam, hari ini dan esok

Hari ini dia berdoa. Berdoa ikhlas dari hati. Semalam bukanlah hari yang baik baginya. Dia berdoa dengan harapan esok tidaklah seteruk semalam. Namun , seandainya esok masih sama atau semakin buruk, semoga doanya tetap seikhlas hari ini..Semoga yang baik-baik selalu mendampingi dirinya. Semoga dia tidak takut dan segan untuk setiap tindakan yang dilakukannya kerana sememangnya seluruh kehidupan adalah satu ujian...



Thursday, September 8, 2011

'Keranamu anak abah'

Syawal belum pun berlabuh tapi aku sudah buat dosa dengan mak bapak aku. Aku bukan anak yang baik. Pertelagahan yang berlaku beberapa hari yang lalu masih berbekas dalam hati aku. Dendam, marah, benci. Aku pun tak tau yang mana satu. Dari kecil lagi aku tak pernah di didik dengan pukulan. Aku tak pernah rasa macam mana sakitnye di pukul dengan rotan, tali pinggang, hanger dan macam-macam 'tool' yang lain lah yang mak bapak selalu guna bila nak ajar anak-anak dorg. Mungkin sebab itu aku bencikan didikan sesetengah ibu bapa yang menggunakan teknik pukulan, libasan dan hentakan tuk ajar anak-anak dorg. Aku bercakap bukan atas dasar bangga tapi maybe lebih kepada grateful..


Entah macam mana pada hari hitam tu, aku buat pertama kalinya meninggikan suara pada orang tua aku. Aku bukan anak yang baik..kalau malaikat datang cabut nyawa aku, confirm ke neraka 1st class lah jawabnya..Tapi kata-kata dorg tu langsung tak dapat nak di terima dek akal yang waras! Aku maseh ingat yang kiri tu selalunya dosa, yang kanan selalunya pahala..Apa teruk sangatkah aku? Soalan aku yang maseh dorg tak jawab. 


Hari ini dia berkata, 'aku sudah salah mendidik kamu. Kamu yang aku tak pernah pukul sejak kecil tapi kamu lah yang paling degil skali!'. Aku memberontak dalam hati! Ada sesuatu yang maseh aku tak dapat nak lepaskan sampai sekarang. Lepas kejadian jahanam tu, setiap kali selepas solat, aku terus gulung sejadah. Dah tak berdoa. Aku betul-betul hilang harapan dan ragu-ragu, 'maseh ke tuhan nak terima doa seorang anak yang derhaka?'. Aku malu nak meminta-minta padahal tuhan rindukan rintihan daripada hambaNya..Aku tak layak kot..

"Abah hidup bukan nak menongkat langit..satu masa nanti kami akan mati jugak. Tinggal la kamu adik-beradik. Kami nak yang terbaik tuk kamu semua je, yang boleh gantikan tempat kami. Anak-anak abah ade 4 orang tapi kalau 3 je yang bahagia, kamu ingat abah lalu makan tgk lagi sorg tu tak bahagia? Sebab ape, sebab kamu kan anak abah..."

Sunday, September 4, 2011

Rojak campur

Sepanjang Ramadhan dan Syawal yang ke 6 ni, macam-macam benda dah jadi. Ada yang sedih, gembira, sayu, terkejot. Hurmm dah macam rojak campur.. 

Thursday, August 25, 2011

Haha baru PROPOSAL...

Salam Ramadhan dan Salam Syawal (ehh lambat lg). Adoyaii ape deh..baru proposal dah nk muntah monggek. Sok lusa nak kena proceed mau mati kering aku haha. Papapapadan mukaaaa. pastu dah join gso lg. mamamamati aku. haha. benda alah tu dh 80% siap tapi aku mcm tak puas ati je...c'mon2..i need a miracle!


skg ni aku terpaksa bukak buku spss yg aku cintai seperti mana aku mencintai kekasihku. kehkehkeh..ape blh buat yop..bile dh kje, nk study. bile dh study, nk kje. aku pon tak paham la ape yg aku nak. tapi yg ni aku betol2 nk proceed. Yeah! mari siapkan lagi 20%!


Friday, August 19, 2011

I found my way

Syukur Alhamdulilah, I will pursue my Master soon. New university, new faculty n a very new field of study :) tapi still social science la kan..Before ni aku takot2 nak buat tapi finally I realize that I have a good result and rugi if tak buat..

Don't be afraid, just do wutever it takes n ingat..u make ur own history! Guys, pls pray for me ya..Mudah-mudahan tuhan makbulkan..Aminnn

Saturday, August 6, 2011

terima kaseh sahabat

Hey sahabat, dah kenyang aku makan nasihat kamu tadi. Pape pon, terima kaseh:) sikap aku memang begini. gelojoh! cengeng! kasar! tapi sesedih cerita aku, sedih lagi cerita kamu. tapi tahap kesabaranmu lebih tinggi dari aku! memang hebat...

aduh..kepala aku berdenyut-denyut. mana anti-dot senyum??

Wednesday, August 3, 2011

Contest Kari Ngeri yang di nanti

Salam u ols..Bulan lepas admin Kari Ngeri dah announce pasal contest dorg tuk merebut t-shirt dorg yg super cool! aku dah pujok admin soh jual je tapi dorg taknak.. aku geram2 manje

skg ni dah banyak KN fans yang hantar horror story dorg. 7 contestants yg dapat jumlah LIKE plg banyak akan di kira sebagai pemenang. Perghhh mang boleh tahan klako, seram dan sadis lah cerita2 dorg tu haha. ade lawak cam sial pon ade haha. aku nak jugak cube nasib tapi bab2 contest ni mang aku salu tade luck lah. lagi pon idea pon keringggg. aku harap sgt after contest abs admin setuju nk jual baju tu..tapi aku rase mcm tak je..huhu

u ols kalo berminat nak bace boleh la jenguk2 kat sini www.contest.kari-ngeri.com 

I LOVE YOU KARI NGERI<3

Monday, August 1, 2011

Skirt 'Hello Kitty'

Semalam aku teringatkan skirt Hello Kitty masa aku kecik2 dulu. Sumpah aku tak tau yang gambo kucen tu ialah Hello Kitty. Bile dah beso baru la aku tau natang neh orang panggil Hello Kitty ke..haha. Harini aku bukak balik album lama dengan niat nak mencari gambo skirt tu dan aku jumpa! Haha..ape yg bestnye tah la. Tapi betol la kate Yuna, setiap foto yang kite amk tu ade lagunye..Even aku tak guna Canon macam dia kan..sebab masa tu pak aku mampu beli Olympus je..Tapi camera tu serious rare gile. Mungkin harga dia mencecah ribuan ringgit kalo nak jual balik :)

Bile tgk balik gambo2 lame mang selekeh la aku ni kan..Ye lah masa tu tak kenal lagi blusher dan bb cream haha. tapi skg pon same je selekehnye. Kehkehkeh..tapi ape yang kompom tak same skg ni bila aku dah meninggalkan skirt Hello Kitty, baju poket papaya, teddy bear oren, basikal hijau yg ade roda kiri kanan, bantai busuk kale kelabu dan botoi susu yang aku salu gonggong masa tgk tv..ish3






baju hello kitty aku, tp xnmpk la.tp ni la bajunye haha

Friday, July 29, 2011

A very warm welcome to Ramadhan

Alhamdulilah umat Islam seluruh dunia akan menyambut bulan puasa minggu depan..Aku pon dah abs ganti pose. wah! br tenang jiwa aku neh. tade hutang2 dah. Seperti biasa lah kita semua mengharapkan amalan puasa kita lebih baik dari tahun2 yg lalu..makan kena kawal, napsu napsi di bazar tuh..ish3... dan azam aku kali ni ialah bangun saho! haha. sebab ape..nabi kn cakap dalam saho tu ade keberkatan dan membezakan antara puasa orang Islam dan Yahudi..aku bukan langsung tak saho lah..tapi aku akan make sure yg aku akan makan b4 tdo. means aku saho awal lah. tapi melambatkan saho tu adalah lebih bagus kannn

So I would like to take this opportunity to wish Happy Fasting Month to all my Muslim friends from all around the world :) 

Sunday, July 24, 2011

Kerja baru di tempat baru

Salam u ols! Happy Sundae yaww..esok im off to Serdang..ade job kat UKM. Alhamdulilah..:) at a same time, aku dpt job offer jadi cegu. tapi cegu tadika jela...hari selasa boleh tinjau tempat..tapi mak aku tak kasi aku start dulu sebab pose dah nak dekat. nanti susah katenye..pose lagik, nk coti lagik. ish3...prihatin bebeno mak aku ni ye haha


Aku tak kesah lah mn2 pon. job yg kt UKM ni boleh la tampung2 tuk raye..i need a new shawl! jalan TAR, tgu kaw sana ahhh...

Friday, July 15, 2011

Pintu-pintu rezeki

Salam Jumaat semua...harini cuaca sangat baik. mendung dari pagi sampai la ke petang. menambahkan kemalasan untuk bekerja. kerjakah aku haha..


Harini aku dapat rasakan pintu-pintu rezeki terbuka dengan luasnya. Tapi aku sendiri tak pasti arah mana yang patut aku pergi. Sekadar mengetuk pintu tapi tak jugak brani masuk..haishh banyak dah rezeki yang aku tolak. Mungkinkah tiada minat? or mungkin jugak aku ni jenis memilih...aku pun tak pasti..


Semalam ade respond dari 1 company. HR exec position nye..jangan kata yang ni pon nak tolak..haha aku tergelak snirik. ape sebenarnya yang aku nak jd ni?? sebenarnye aku dah cukop frust sebab terlepas peluang kat company minyak tu. minyak ohh minyak -..-


Ahad ni aku nak berhijrah ke Serdang. moga-moga ade rezeki yang aku berkenan di sana. Aminnn

Tuesday, June 28, 2011

cube mengadaptasi 'senyum, tak perlu kata apa-apa'

aku bukanlah penggemar lagu Senyum, sekadar layan gitu-gitu je. maybe liriknya yang agak catchy kadang kala menjadi halwa telinga dan bibir untuk aku ikot sama bernyanyi..terus terang sebelum ni aku rasa pffft dengan 'senyum, tak perlu kata apa-apa' sebab cam tahpahape je haha.


sekarang ni, aku stress hampir setiap hari( or maybe aku ni memang jenis moody tak tentu pasal, ok wuteverr)
so..nak tak nak aku cube mengadaptasi istilah 'senyum, tak perlu kata apa-apa' dengan harapan aku tak lagi serabot, serabot dan serabot haha. aku admit adakala kesusahan,kepayahan dan kesedihan itu perlukan sejenis antidote yang bernama SENYUM. 


ok jom :)))))

Wednesday, June 22, 2011

harapanku di kelahiran ini..

salam u ols..dah lame rasenye tak menulis dalam keadaan mood yang baik. so harini aku nak cte benda yang dah jadik couple days before.. firstly syukur Alhamdulilah result pon dah kua. status complete boleh buat aku tersenyum. grad on time lah aku ni ye..hasrat nak mendapatkan dean list pon dah tercapai..just koje je tak dapat lagik. hampaaa...oh ye..daddy's day yang lalu kami sambut di rumah dengan hidangan domino's yang ala2 pantas lg mudah kann. hehe. my dad, my hero. we are proud to be ur daughters n son! oh ye..hampir aku terlupa. akak aku pon dah selamat bertunang ngn abang mok2 nye tu haha. cpt2 la langsung ye..pastu aku skip turn aku kat chik plak haha..neway congrats!


esok, hari yang aku tgu2. tapi ternyata hidup aku maseh sama. tiada ape yang boleh dibanggakan. sedih la pulok..kdg2 aku tengok gadis2 lain manja, baik hati, lemah lembut. tak macam aku neh. panas baran, suke maki,. kesimpulannye mang takde kelembutan dan keayuan lah! 


sooo..harapan aku di kelahiran ni,, aku harap aku akan jadi sumbody yg ade value added. lebih sopan, sabo, tak kuat maki apetah lagi mencarot..hai susahnye..>_< moge2 lagik 2 3 taon aku akan jadi bini orang lantas menjadi ibu yang penyayang seperti mana aku menyayangi kucen2 haha. 


SELAMAT ULANG TAHUN TUK DIRI SENDIRI. 

Tuesday, June 21, 2011

takde tajokkk

harini stress. sok agak2 boleh mati. ohh dasatnye penyakit stress ni

Friday, June 3, 2011

tilik nasib!

aku percaya dalam dunia yang moden ni amalan tilik nasib maseh di anggap relevant. ada yang menilik nasib melalui tarikh lahir, tapak tangan, batu jed n macam2 lagi lah. hukum mengamalkan ilmu menilik nasib adalah berdosa besar dan merupakan satu perbuatan syirik. larangan tentangnya jelas disebut dalam al-Quran Surah Al-Maidah ayat 90...

kat sini aku nak kongsi sikit cite pasal tilik nasib ni lah. jangan salah sangka. aku tak penah jumpa tok bomoh dan mintak di tilik nasib haha. tapi seingat aku masa sekolah rendah, maybe std 4 0 5 camtu la. aku penah jumpa 2 orang uncle Chinese n Indian n sorang makcik. yang cina n india tu contractor masa bapak aku renovate rumah n makcik tu aku tak ingat lah sape. nak di jadikan cte, dorg penah tenung muke aku den terus keluarkan statement yang aku tak mintak pon. 

dorg penah cakap, kalau dari segi kesihatan, if aku abaikan cara makan yang baik mayb dalam umo 30an aku dah ade macam2 penyakit macam opah umo 60an. gle takot! kalau boleh nak la sehat n pjg umo kannn..den lagi satu yang dorg penah cakap ialah AKU LAMBAT BERTEMU JODOH! mayb 30an aku maseh belom kawen. waktu tu aku kan kecik lagi so aku juz ignore jelaaa..yang peliknye tiga2 orang ni cakap benda yang sama! tah la...

skg umo aku baru 23 ^^, lek r kan haha. tapi dalam hati takot jugak kalau2 betol ape yang dorang cakap. tapi jodoh sume di tangan tuhan n tak baik lak nak caye ape yang dorg ckp. kang jatoh dosa plak huhu. skg aku ada kekasih dan aku harap dia lah jodoh aku. tapiiiii...relationship kami ni macam ade masalah sket la. ermmm. sejak aku berkawan dengan dia, aku tak penah fikirkan benda lain. aku rasa aku betol2 serious lam hubungan ni. Dia? aku tak tahu lah..

bila sampai waktunya, ape yang akan jadi aku harap aku redha dan boleh terima ape yg bakal jadik. soooo kesimpulannye tilik nasib tetap berdosa besar ok ^^

Monday, May 30, 2011

di duga oleh dugaan

semenjak jadik graper ni semakin susah hati plak diri neh. menyesal tak sudah sebab langsung tak try kt Kencana Petroleum. jalan tu dah ade tapi nape, nape, nape aku ni bodoh sangat tak pegi. Ya Allah..tido tak senang lepas kejadian tu..nasik dah jadi basi!


kadang2 terfikir, ade orang yang hidop dia macam senang je. juz follow the flow as ez as ABC. ade orang plak macam2 dugaan datang bertimpa. adekah ape yang terjadi atas diri seseorang tu dah memang tercatat di Luh mahfuz Nya atau tangan kita yang mencorakkannye?? sampai skg aku tak paham..


tapi bile di pikirkan balik, setiap hamba Allah pasti di duga, di uji dengan pelbagai dugaan n cabaran. Kalo orang yang idop senang tu mayb tuhan nak uji tahap grateful dorg. kalo orang susah tu mayb tuhan nak test tahap kesabaran dorg. Ayat yang salu memotivasikan diri aku, "tuhan takkan uji hambaNya lebih daripada tahap kemampuan mereka". memang betoi..tuhan takkan kurniakan seseorang dengan pekak, buta dan bisu sekali gus!


Percayalah, kita sebenarnye mampu hadapi dugaan neh. tapi kadang2 perasaan give up n sedih yang terlampau boleh buat kite amk jalan u-turn o stop at the junction n wondering which route is worth. Ya Allah, gv me strength to embrace all the challenges. Aminnn

Sunday, May 29, 2011

tahniah!

Rasa macam baru semalam kita naik basikal sama-sama. Pegi skolah yang memang tak jaoh dari rumah. Rasa macam baru semalam kita berPrep petang dan malam, study sama-sama kat study room masa kat Bainun dulu. Hai, cepatnya masa berlalu. Alhamdulilah, ramai kenalan tak kira masa primary school o even secondary school yang sudah menjadi tunangan orang dan ada juga yang sudah bergelar isteri dan ibu! Aku masih tak percaya haha. tapi itulah lumrah kehidupan. tiap yang hidup kan dijadikan berpasangan :)


Bagi yang sudah bergelar tunangan orang, moga-moga dilancarkan urusan tuk majlis rasmi nanti.Thanks for da invitation :) Bagi yang sudah berkahwin, ohh! sudah ade tanggungjawab yang lebih berat. Aku doakan u ols kekal sehidup semati..aminnn:)


Bagi yang belum bertemu jodoh o maseh mencari-cari (macam aku ni, Haha!) jangan sedih2. Tuhan pasti ade rencana yang lebih baik untuk kita. Harini hari dorg. Mane taw sok lusa turn korg korg plak :)

Neway taniah buat Intan, Fana@Kiah, Ijai, Liana@Makcik, Gummy, Kak Wan, n etc. Hope ur love will last 4everrrr. aminnn

Saturday, May 28, 2011

memiliki kehilangan

benar kata orang, rasa kehilangan hanya akan ada jika kita pernah merasa memilikinya..manusia, bila sudah tiada di depan mata barulah muncul segala penyesalan, segala kenangan..

Thursday, May 19, 2011

rutin harian seorang Graper~

petang yg hujan. best tido tapi aku dah tak larat nak tido. dengo rumor cakap bln 7 baru kua result. mak aihh bape lame lagi aku nk kena tido ni haha. keja kosong ade je. tapi aku malas nak g haha ^^,

bestnye dok umah layan dua ekor kucenku :D rase cam malas nak kua dari umah ni haha. (ayat seorang pemalas)

semalam ape aku buat ek..owhh aku p bli kaya ngan potong rambut.(ala2 rihanna fana yunk2 bhahaha) makan kaya banyak2 dengan harapan suatu hari nanti aku akan jadi kaya. Aminnn...

ok lah aku nak main dengan Dabu dan Etot ^___^


Tuesday, May 10, 2011

ANAK, ANUGERAH ALLAH

salam pembaca..hari ini Halaqah Sentuhan Kalbu bicara tentang topik Bukan Mainan..terus terang aku katakan hanya tangisan yang mampu memberi jawapan..sudah lah berdosa berzina, di tambah plak dengan membunuh. bukan kah anak yang soleh dan solehah tu harta kita di akhirat kelak? doa dorg masa kita dalam kubo tu penting..


mendidik anak2 zaman sekarang memang penuh cabaran. lebih2 lagi anak gadis. dan aku pun gadis jugak..harus pandai jaga diri! bak kata ustaz tadi, sebelum anak2 kita di peluk, di dakap dan di belai oleh lelaki lain di luar sana, kita sebagai ibu bapa harus memeluk mereka dengan penuh kasih sayang, layan mereka dengan mesra biar pun sudah dewasa.

aku sangat setuju dengan kata2 beliau. jangan biarkan anak2 kita pegi jauh dari ibu bapa dan mencari kasih dan perhatian dari lelaki2 bukan muhrim di luar sana. aku akui aku jugak penah buat salah. mudah-mudahan lps ni aku tak ulang lagi..


terus terang aku katakan aku sangat bersyukur pada Allah sbb aku di kurniakan mak yang menyambut kelahiran aku kat dunia ni dengan tangisan kegembiraan dan abah yang menyambut kelahiran aku dengan iqamat. kita sebenarnya jauh lebih bertuah dari bayi2 yang di buang dan di bunuh oleh ibu bapa mereka yang sudah hilang nilai kemanusiaan. Nauzubillah...

Sunday, May 8, 2011

catatan akhir seorang sarjana.

hari ini seorang sarjana tekun duduk di meja itu. tempat yang tenang tapi persis dewan pertempuran. catatan hari ini menentukan di mana dia esok. hari ini seorang sarjana duduk berteleku, mengenangkan kenangan lima tahun dahulu. nun jauh di seberang laut cina selatan..pelbagai dialek, kaum, sajian makanan. semuanya indah. 


Ah! padatnya perasaan seorang sarjana ini. 

Thursday, May 5, 2011

I'M MUSLIM, NOT TERRORIST


satu dunia dah tau kaw ni suka manipulate cerita, so aku tak heran sangat lah kalau kaw kecoh satu dunia dengan agenda karat kaw tu. sekarang mesti kaw dah puas hati dan boleh senang lenang buat plan lain untuk jatuhkan orang lain plak kan. ish3 mang busuk hati.


ape kaw ingat yang berpurdah, berjubah, berserban tu TERRORIST lah ye! ish bodo. cakap je lah kaw nak kate orang Islam ni mang sume camtu. ganas, kuat memberontak dan ade banyak muslihat, putar belit, tembak bom sane sini. abis cite kann


WE ARE MUSLIM, BUT  NOT TERRORIST!

Al-fatihah untuk Osama Laden..

Tuesday, April 26, 2011

mang menyusahkan!


jari terkepit pintu, rindu, benci tapi maseh syg lagi.  menyusahkan la jadi pompuan ni! perasaan tak tentu hala.

Wednesday, April 20, 2011

sekadar renungan..

sekadar renungan dan mungkin juga luahan hati dari seorang aku yang maseh belum cukup ilmu di dada.. alkisah, aku pernah terbaca sebuah petikan di akhbar tempatan. Berbicara mengenai peranan lelaki dan ciri-ciri calon mengikut syarak. Rupa, harta, keturunan dan agama adalah ciri-ciri yang sangat penting yang mesti kita go thru sebelum kita betul-betul bersedia untuk melangkah ke alam perkahwinan.. Selain itu sekufu juga perkara yang tak boleh di pandang ringan dalam memilih jodoh kerana ia boleh menjamin kesejahteraan keluarga di masa akan datang.

dalam petikan tu juga ade tulis, suami haram bertanyakan pada isteri mengenai pendapatan yang isteri miliki apatah lagi meminta duit isteri. Jika si isteri berniat membantu keluarga dengan mengeluarkan sejumlah pendapatannya untuk diberikan kepada suami maka barulah suami boleh menerimanya..Begitulah sebenarnya peranan seorang suami yang sepatutnya memberikan nafkah, membanting tulang menyara keluarganya dan bukan mengambil kesempatan terhadap isteri. 

terus terang aku katakan, lelaki sekarang sudah semakin kurang kualitinya. mungkin ini ayat tipikal dan sedikit bias kepada kaum lelaki. tapi lihat sajalah zaman sekarang. Suami sedap goyang kaki di rumah, isteri bertungkus lumus bekerja menyara keluarga. Dun deny it, benda ini memang terjadi. 

mencari soulmate bukan suatu perkara yang mudah bagi aku. kita bukan mencari seseorang untuk hidup bersama sebulan dua saja. kalau boleh, biarlah hidup bahagia dunia dan akhirat,  solatnye lebih baik dari aku, ilmu agamanye lebih tinggi dari aku..

mudah-mudahan kita semua dipertemukan dengan orang yang baik-baik, keturunan yang baik-baik. Mungkin tuhan sengaja menemukan kita dengan seseorang yang salah supaya kita sedar hanya kasih tuhan yang sempurna untuk semua hambanya..

Sunday, April 17, 2011

+ve, -ve feelings!

sejak kebelakangan ni ade saje benda remeh temeh nak kena fikir. dari sekecik2 hal sampai lah ke hal sebesar2 alam..malas nak fikir tapi kena jugak fikir! Alhamdulilah viva dah pun selesai..panel pon berpuas hati dengan research paper yang kami bentangkan. tak sia-sia usaha aku dan yan dari sem lepas. syukur Alhamdulilah ya Allah :) dan ape yang penting sekarang ialah FINAL! kami sume 1 batch nak grad ontime. lepas ni kena jadi job hunter plak. moge2 adelah rezeki kite di mana2 :)


semakin hampir dengan final exam bermakna semakin hampir juga lah kami dengan perpisahan. rasa macam sekejap je masa ni berlalu. sudah 5 tahun kita bersahabat. susah senang kite di sabah dulu, lucu plak bile ingat balik haha. andai ade yang keruh, muge di kesempatan yang maseh ade ni kite dapat betulkan ape yang salah. takkan kite nak end up sume ni dengan hati yang mencuka!


honestly, im blessed because of the encouraging lecturers, a very understanding family n a very much sweet, loving n supportive BFF!


thanks god 4 giving me all these precious people. 

Tuesday, April 12, 2011

harapan.


dengan redha ku pasrah segalanya 
agar dikau temui ketenangan yg dikau cari
di suburi benih cinta yang tersemai
disirami hujan kasih dan sayang
di sulami dengan keteguhan iman
demi syurgaku di sisimu selamanya
ku bersandar hanya padamu kekasih
pimpin diri ini ke arah yang pasti...
                                  

Sunday, April 10, 2011

enjoyable nyte!

selesailah suda pre-graduation nyte mlm tadi. sangat best, hv fun wif all my besties.they really look gorgeous n pretty :) i love u ol muchoss! mari tayang muke!

haha.

lapaunye..

besties~yana

besties~mila

perform men piano :p

geligelipink

bff ku

sabahan campus.

Friday, April 8, 2011

tidur, makan dan duit.

syukur alhamdulilah maseh lagi bernyawa walaupun tidur, makan dan duit sangat lah kurang buat masa ni.. 

hidup mesti diteruskan walaupun tak cukop itu dan ini. yeah! aku dah macam zomba ni. tak terurus langsung! haha. dis is da bittersweet moment yang aku xkan lupe sampai bile2. wink2!

Monday, April 4, 2011

tampo kang!

salam..dah lame x update blog tuk tatapan dan bacaan diri snirik bhahaha! penat pon x hilang lagi. apela malang sangat nasib aku ni, tem nk blk epo bas $#%^& wat aku tunggu sampai 2 JAM! gile ke hape. haishh! tem nk blk kolej ni pon rapid wat hal. name je rapid. tp lembs kalah sipot vavi! sabo jelaa.


aku ingat nak naek rapid jela. sep sket duit aku neh. skali rapid pon cam $%#^. sempat lagi aku solat kat stesen bas tu. pastu x jugak datang basnye. teksi pon susah nk jumpa tadi. dorg ni mogok beramai2 ke? melayang duit 10engget. kalo nek rapit baru 1.60. haishh tensiot je!


poket dah kering. tep kali balik mak pak aku mesti kasi duit. malu aku nak amik. tapi kalo x amik aku yang kebulo! pada kwn2 yg aku ade hutang tu, nnt lambat sket aku ganti ek? jan cakap aku x igt o pure2 sawan x igt taw! aku igt la tp tade kesempatan nk bayo lg. sori u ols!

Thursday, March 31, 2011

carutan ke coretan?!

salam, hye u ols! muge ceria dan diberkati Allah hendaknye perjalanan kite arini :) harini abis dah sume presentation. tgl nk concentrate kat prac report, tutorial n da most bikin pening kepala is RESEARCH! but i feel blessed cz my sis boley tolong run data. eheee:) aku rase dis final sem is da most tougher tuk kami go thru. the real world is waiting out there! ermm.

dapat tau plak jadual exam macam ape je. ade sedikit down. ceh! belom stat lagi dah nk gv up. x rock langsung! lembik! lemau! ok2 cukop.. pape pon insyaAllah sok pagi aku nk balik epo. rindunye kat umah huhu. tambah plak family aku dah ade kucen baru. name die Dabu. i wuz missing sumthg n God has replaced it wif sumthg else. but im not likely to forget wut i hv previously :) n dats my promise!

* actually aku nak tules pasal benda laen. tah nape cite ni plak yang kua. huh! pape pon ni pesanan the repekan yang out of topic. " jan maen2kan ati n pasaan orang. tuhan akan balas setiap benda baik mahupun buruk yang kite dah buat. okey!"

Saturday, March 26, 2011

hire me pls!


alahaii..bunyi macam mengeluh je kan. ade la sket keluhan di hati huhu. siang tadi ade finishing school. byk bnd yang aku blaja dari orang yang hebat2. sumenye product ITM. :) antara bumiputera yang able to compete dengan bangsa2 lain. sape cakap orang melayu x boleh buat? hanya kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. hanya kerana segelintir orang kita yang bersikap malas, habis semua dapat cop di dahi. 

tapi seminar tadi memang banyak bukak mata aku pasal dunia luar. dunia kerja yang penoh mencabar. tak semudah yang di sangka. mampu ke kita nak market kan diri kita pada majikan kat lua sane? tah la. aku sendiri pon x pasti. kadang2 bile fikirkan semua tu, aku rasa takot nak keluar dari kampus ni.. tapi ilmu tanpa amal tade gunanye jgk. *sigh

tade experience is still considerable tuk fresh graduates mcm aku neh. tapi at least u muz have dat soft skills, the x-factor yang tak semua orang ade. bile di tanya ape strength u? ape skills yang u ade? soklan yang paling aku benci sebab aku sendiri pon tak tau ape yang aku ade! BODO je kann...

dunia sekarang ni memang betol2 selective o even choosy! u r surrounded by rivals! sape yg betol2 kuat je mampu survive. mudah-mudahan ape yang kite buat dipermudahkan oleh tuhan. berkat restu n doa ibu bapa, tok guru, ilmu yang kite dapat, muge ape yang kite nak tuhan makbulkan o even tak dapat benda yang kite nak..god may want to replace it with sumthg better. who knows :)

Sunday, March 20, 2011

wanita dan PMS

beware!

salam u ols! ape khabar harini?.... buat wanita sehat d luar sana, u ols mesti tahu ape itu PMS kan? ya..Premenstrual syndrome atau dalam bahasa melayunya Sindrom Prahaid. sebagai wanita yang sememangnye concern tentang hal kesihatan pasti tak menganggap sindrom ini sebagai suatu perkara biasa atau lumrah ketika datang bulan..


terdapat beberapa 'checklist' yang perlu kita kenalpasti sama ada haid kite normal atau pon tak. sesetengah wanita ade masalah seperti berikut. jom kite check!


1. Dismenorea

Merupakan satu keadaan di mana wanita mengalami kesakitan dan kekejangan yang teruk semasa haid. Dianggarkan sebanyak 50% wanita mengalami masalah ini dengan gejala kekejangan yang berlaku pada awal kedatangan haid dan hilang selepas satu hingga dua hari tanpa menjejaskan aktiviti harian. Sebanyak 10% wanita dikatakan mengalami sakit kekejangan yang teruk pada bahagian bawah abdomen dan kerap kali disertai gejala sistematik seperti mual, muntah, cirit-birit, sakit kepala dan kepeningan. Ia juga kerap berlaku di awal tempoh haid. Masalah dismenorea boleh dikelaskan kepada primer atau skunder. Dismenorea primer berlaku kerana pengecutan otot rahim dan akan disebabkan oleh masalah penyakit tertentu. Sebaliknya, dismenorea sekunder berlaku disebabkan masalah tertentu seperti endometriosis, fibroids (ketumbuhan otot-otot pada bahagian rahim) atau penyakit inflamasi pelvik.
 2. Menoragia 

Merupakan pendarahah yang banyak semasa haid. Ini berlaku pada sembilan peratus hingga 14% wanita dan boleh mengakibatkan beberapa masalah. Pembekuan darah biasa berlaku semasa pendarahan yang banyak tetapi ia tidak merbahaya



3. Pendarahan dan kesakitan semasa tempoh antara haid

Berlaku di pertengahan kitar haid dan boleh berlaku selama beberapa jam sehingga beberapa hari. Kesakitan ini boleh disertai dengan pendarahan. Terdapat hubungan di antara kesakitan interhaid, pendarahan dan ovulasi. Ramai wanita yang mengalami pendarahan dan kesakitan yang singkat di antara kitaran haid. Ketidakselesaan ini biasanya disebabkan oleh ovulasi.



dan yang ini mesti kebanyakan wanita pernah lalui. jom tgk ape die


Sindrom prahaid 

  • Psikologikal - emosi menjadi terlalu sensitif, meradang, lesu, tertekan, keresahan dan gangguan tidur.
  • Neurologik - sakit kepala (migrain), pening, pitam, sawan
  • Payu dara - ketegangan, bengkak
  • Saluran gastrousus - sembelit, kembung perut, kekejangan pada bahagian abdomen, ketagihan gula-gula
  • Kaki dan tangan - bengkak dan berair (edema)
  • Kurang kencing 
  • Kulit berjerawat
buat wanita di luar sana, jan amik mudah ngn PMS yang anda alami dan jan juga dengar2 mitos2 'gle' seperti siapa yang selalu alami PMS berkemungkinan MANDUL! itu aku x tau lah. rzki sume d tangan tuhan kan..kalau ragu2 jan malu jumpa doc dan minta nasihat dari pharmacist ok! daaa..

wajib tahu tentang KUCING!

kucing atau nama saintifiknya felis silvestrid-catus terutamanya kucing rumah adalah haiwan predator yang paling hebat di dunia! ia mampu membunuh dan memakan beberapa ribu spesies dan mengalahkan kucing besar seperti singa dan harimau. namun disebabkan saiznya yang kecil, kucing tidaklah mendatangkan bahaya kepada manusia. terdapat pelbagai mitos yang kita selalu dengar tentang kucing seperti kucing ada 9 nyawa dan ada juga yang percaya kucing yang mempunyai tompok itam di lelangitnya bakal mendatangkan tuah pada tuannya dan sangat mendengar kata! haha. kat sini aku nak share beberapa fakta menarek tentang kucen. even aku suka sangat kat kucen tapi rupenye ada banyak benda yang aku tak tau pasal hewan kiot ni haha.

ok,
~kucing tdo paling lame berbanding dengan haiwan lain iaitu 16 jam
~pada usia kucing 6bln=10 tahun umur manusia
~kencing kucing bersifat 'glow in the dark'
~kucing boley berjerawat!
~kucing ade instinct bile dia nak jatuh, tu la dia boley lenturkan badan dia bile jatoh dari tempat tinggi
~usia kucing boley mencecah sampai 20 taon
~kucing bukan haiwan pengotor sbb dia akan sentiasa jilat badan dia dengan air liur yg bersifat sebagai agen pembersih
~kucing adalah haiwan kesayangan Rasulullah SAW juga:)

aku bela kucen dari aku kecik lagi. kucen yang 1st aku bela namanya Tam. die suka sangat makan durian! pelik kan. die jugak ade tompok itam pada lelangitnye hehe. pastu aku bela Oren, Tot (mak aihh sume nama malaya je haha). Tot paling aku sayang! tapi liao mati mude. cian kan..dia sangat dengar cakap. panggil je, mesti dia datang punya :)

Rasulullah SAW menggelar Abu Hurairah sebagai 'bapa kucing' dan gelaran itu diterima oleh Abu Hurairah dengan perasaan yang bangga kerana gelaran tersebut diberi sendiri oleh baginda dek kerana sifat penyayangnya terhadap kucing. pernah suatu ketika dalam perjalanan ke masjid, Rasulullah bertanya kepada Abu Hurairah, apa yang terdapat di dalam lengan baju kamu itu wahai Abu Hurairah? lalu Abu Hurairah menjawab kucing ya Rasullulah. dari situlah Abu Hurairah mendapat gelaran sebagai 'Bapa Kucing'..

pada yang sukakan kucing, teruskan dengan minat anda. pada yang tak, jgn sesekali pukul atau seksa mereka. okey! :)


comey kan <3

Saturday, March 19, 2011

usop wheelcha betol lah

salam u ols! wahh sojuknye ptg2 ni. sedap bebeno kalo dpt secawan mocha :) macam biasalah dari pagi sampai ke petang kojenye layan fb je..tah ape yg ade kat fb tu pon aku x taw tapi tu la aku suka jugak main itu benda. sambey layan fb, ternampaklah plak pic kwn lama masa kat bainun dulu. ohh kt Alexandria upenye. cantek tempat dia. alahaiii tetibe aku mengenang naseb sendiri. kalau lah aku rajen sket masa skola dlu mesti aku pon dapat merasa study kat oversea bhahaha! berangan! tapi tu la, aku mampu blajo kat uitm d hatiku yang tercinta ni jela. amik kos yang totally out dari sc. stream haha. nice!


tapi takpe la. ilmu tu ade d mana2. ye dak? bak kate orang, hujan emas d negara orang, hujan batu d negeri sendiri, hujan asid d negara jepun..;p bersyukurlah dengan ape yang ade tapi tak semestinye kite harus selesa dengan kedudukan dan pencapaian kita skg kan3. okey la daa..

Thursday, March 17, 2011

high speed bandwidth!!

vision 2020,,ade lagi balance 9 TAHUN tuk direalisasikan. ade 9 CHALLENGES tuk kite capai vision 2020. antara yg susah (tapi tak mustahil) tuk kite sebagai rakyat malaysia buat ialah to establish a united malaysian nation o lam erti kate lain, mewujudkan SATU BANGSA MALAYSIA. lg 1 yang agak susah ialah aku ase nk establish a fully moral n ethical society. perghh! aku ase mang susah pon. pangai kite (im talking to myself lah kann), nk buang sampah lam tong sampah pon susah. tayah lah nk cte isu2 rasuah, baby dumping bagai lau benda kecik pon kite pandang ringan kan...


aku terpanggil tuk tules pasal ni ialah kerana AKU TAK PUAS HATI DENGAN KEMUDAHAN INTERNET YANG ADE KAT MALAYSIA NEH! HIGH SPEED BANDWIDTH?! PERGHHH!!! betol la ape yg lecturer aku penah ckp dulu, nape kt malaysia ni tak ramai journalist yang bergiat ektip tuk jadikan internet space ni sebagai 'workplace' dorg. even foreigner yg dok kt cni pon ckp susah tuk dorg teruskan tugas dorg sebab MASALAH HIGH SPEED BANDWIDTH!  jan kate journalist ke foreigner ke, aku yg sebagai student ni pon susah asenye nk menyiapkan kje( tambah plak kje last min. haha!).


 pada mereka d lua sne yg menggunakan kemudahan internet tuk mencari rezeki, arap2 tade masalah yg same cm aku neh. n pada penggemar vid porno, anda d kecualikan ye! jan lah nk gunekan kemudahan tenet neh tuk tujuan hobi korg yg langsung unethical tu ye haha

Wednesday, March 16, 2011

bukan blogger glamour!

hye u ols! hope sehat2 je :) ermm aktiviti blogging da menjadi satu trend d kalangan rakyat malaysia skg neh,, i guess, haha! ttbe plak bomm kebaboomm muncul blogger2 yang cun melecun, cantek, comey, manis, wangi dan d ikuti dengan jumlah follower yg wallah! ade yang more to biz, ade yg juz jadikan blog ni sebagai tempat meluahkan perasaan, ala2 e-diary gitu kann...


baru2 ni aku ade baca blog sorg gadis ni, bley aku katekan salah sorg blogger yang fames d malaysia. aku bukan jeles o nk kondem ape2 kn.. yela aku ni bukan blogger glamour! juz jadikan blog ni tempat meluahkan pasaan.. ape yg aku nk cte kt cni, lepas aku baca blog c gadis ni aku ase euw! agak annoying lah ayt die neh, tak over kot if aku katekan rude! jan la gitu cik adek..jagalah ati follower anda yg bpuloh2 ribu tu ahaa..well, it depends on how the people out thr interpret n judge it..ni opinion aku je...>___<


k lah aku tanak ckp ( taep) lbey2. kang kne saman plak. tade dwet aku nk bayo. wawawa! adios amigos!

Friday, March 11, 2011

to dad, with love

pagi2 yang sejuk ni teringat plak aku pada fynn jamal. idola tuu....lagu dan puisinye sungguh jujur, ikhlas dan terkesan! pagi2 ni layan lagu 'biar' dengan 'biar jiwa' best neh hehe. lagu biar, da best song for dad ever! teringat aku zaman aku maseh d kendong oleh abah :) kata mak, aku lah yg paling manja..teringat aku pada jasa abah, walaupun tak selalu ditunjukkan tapi aku tau jasa beliau besar :) maafkan aku abah kalau aku biar kau patah hati. suatu hari nanti berhentilah sebentar menggagahkan tulang rapuhmu. biar aku banting tulang kuat remaja ini. aminn.. bak kata orang puteh, cherish ur family while they still alive

Saturday, March 5, 2011

uitm-sek13-kl-pdg jawa-uitm. damn!

harini aku telah membuang masa pegi ke oum yg bajet bagos! staff kerek! sepanjang dalam train kene berdiri, di tambah plak ngan bau2 indu dan sembang libang cam cibai dari para2 genk indu tersebut. bertambah2 damn! next wik midterm. tak study lagi. nice lah!

tak hadap aku nk wt korg jd respondent aku lah! dah carutan berbakul, jom study

Friday, March 4, 2011

hal pagi tadi. !

salam u ols! ape kabo sume... harini terpaksa bangun awal! cam bese lah ade kls ganti. aisehh dah 2x jumaat kne bangun awl neh huhu. sepatotnye lam schedule tade pon kls arini huhu.


pagi tadi g kls agak lambat. alaa kang die da masuk malas la aku. t die usha atas bawah,, SAHSIAH! cis..leceh r. tu lah pasal kne masuk before die masuk huhu. tah cane aku n mel lintas jalan pagi tadi. banyak siot kete, moto, bas segala bagai. tbe2 aku x nampak ade moto nk lalu. ishh. terus die brek ngejot. tkejot haku hoho. nasib x langgo aku. lau x mayb skg aku da arwah n tadapat nk men fb n blogging lg haha,, siot pny moto. wt malu aku je. sume orang tgk! vavi tol haha

kali kedua dah!

salam jumaat u ols! cuaca yang baik dan tibe2 hujan panas plak hoho..harini misz bwk ktorg g padang jawa. try ayam penyet (ke penyek?) . ok la not bad..tp sambal die ala2 pedas so aku x brani nk mkn banyak sangat. i guess makanan die ala2 jawa xpon indon hehe. 


dah makan,, ape lagi bersembang lah. macam2 cte. bkn gosip ye. hal2 fac n nk further study. macam2 teori, test segala bagai kua. x puas hati itu dan ini...bla3... ok lah jom pulang. orang pon makin ramai neh. lunch hour kn. ak n misz paling awal gerak g kete. twit2. bny alarm haha.


ttbe aku dengo yan panggey dari jaoh. weh2! cni! ape hal plak neh? ade jumpa kwn lame ke o sape2 tgl purse o hp? ak yg maseh lg blur terus tanya. apehal? weh makan x bayo lg trus blah. ohh! siyes lpe sial! haha misz da merah mukenye tahan malu. dah la ade 1genk ramai plak kat situ. aku pon terus tanya,, ehh misz, cane ble tinggal purse lam kete? xpe2 guna duit kite dlu..bhahaha cover malu.


ni lah kali kedua aku lpe nk bayo mkn. 1st dlu kat sek 7. azie ode otak2. aku xmkn sangat. last2 bla cm2 je. skali pacik tu panggey,, adek2. ye pacik. tu otak2 x bayo lg. wah! malu siot. ermm sori lah pacik. short term memory. bpe ekk otak2 tu?




ni je yg sempat aku amk sebelom ak baham~

Wednesday, March 2, 2011

alarm. KRINGGG!!!

esok, hari yang dinanti. mudah-mudahan semuanya ok..aminnn :) harap2 same2 dapat bangun awal. kalau boley aku tanak lah kejadian yg memalatkan aku tu berulang kembali. huh! kali ni tolong lah buat saya tersenyum ye huhu.


nx wik midterm. aigooo...byknye nk kne bc. asemen lg.present marathon! nice! kje last min mang cmni yaww!!


ok. sok kne bgn awal!

Sunday, February 27, 2011

suatu petang yg hujan

entah la kenapa harini. mud aku melayang tah ke mana. telefon yang berbunyi aku ampaikan saja. malas mau menjawab. ape2 makanan belum ku jamah. hai konflik dalaman! tuhan saja yang tahu. tak nak fikir, tapi itula kehidupan. tak boleh lari memikirkan sesuatu. ini nak fikir. itu nak fikir.

muge tuhan beri sedikit kelapangan dan memurahkan rezeki kita semua. setiap dugaan yang datang pasti ade hikmahnye. uikss lebatnye hujan. hujan rahmat! :)

Saturday, February 26, 2011

pada suatu hari...

harini cuaca sangat baik! aku pk dari terperap dalam bilik, ade baeknye aku kua. jln2 cuci mate :) mang agak x best jalan sorg2 neh. tapi xpela nk wt cane kann. window sopin sorg2. mkn mekdi sorg2. bli brg sorg2. hehe


niat utama nak kua harus di selesaikan dlu. cian hp aku tade baju. skg die da ade baju hehehe. pastu melilau cari jam. ermm tade yg best tapi last2 bli jugak! pastu adoyaii. aku nampak plak coursemate aku! naseb die x nmpk aku. uikss nape die jln dan pegang tangan coursemate aku tu plak? bukan die da ade gf ke. ishh gosip neh! bukan maen mesra plak. setau aku lah kn die cpl ngn coursemate aku lg satu. dari dip lg. xkn la scandal plak. ishh! kok ye ponn p lah kl ke (supaya tidak kantoi) haha. tapi tah la if dorg da clash..amboii sebok je aku neh haha. tapi kn (ececeh sambung lg!) mang surprising me lah! sampai abg yg jual brodben tu cakap ngn aku pon aku still t'nganga lg. bukan terkejot sbb promosi brodben liao yg murah tuh tapi sbb coursemate aku ni lah.


petang tadi ramai orang lepak kt tasek. ade yg datang dengan kwn2. datang dengan family. datang dengan kekasey. ahaks!aku datang dengan bawak ayo mekdi ^___^  ermm bestnye. ade orang kayak, orang picnic, ade angin2 lg.  wut a happy moment 4 todae! :) but i wish u were here...^___^


den mang suko amk2 gamba neh~

adoyaii. picnic sorg2!

saya date ngn kerusi >__<

ignore yg laen! hp da ade baju
bestnye punn ni. adoyaii haha

Friday, February 25, 2011

ohh bulan.



ada pungguk rindukan rembulan
setia menanti di balik awan
biarpun bulan tak pernah berjanji
pasaknya kuat, pungguk terus menanti
guruh di langit hujan yang datang
bulan tak hadir, si pungguk kempunan
hati menanti penuh harapan
ingin berbicara bahasa cinta

hujan dah hilang, awan pun datang
pungguk menanti di balik bayang
masih berharap hadirnya bulan
biar hilang gelut di hati
akhirnya bulan menjelmakan diri
namun hadirnya cuma sedetik
pulanglah si pungguk berhati sayu..

Thursday, February 24, 2011

adoii. sunyi!

alahai sunyinye mlm neh! kalau lah ade teman. ermm~ tengok oh yeah byk kali pon dah tak mampu nk buat aku senyum apatah lagi sengih mahupun ketawa gulen2.sume pon mahu pulang ke rumah esok. adoyaii bertambah sunyi lah diri ini oiii...dah online marathon pon borink jugak. tem x taw nk buat ape line ni laju plak. cis!

mahu keluar tapi x taw ke mana arah tuju. kolumpo? huh sesak, panas, ramai orang. aku x suke. tambah plak duit x brape nk ade. kan best if skg ni ade orang nyanyi2 mahupun bersyair atau bersajak di tepi tinge aku sambey aku menunggu saat2 tuk tdo HAHA. 

ade kerja tapi macam biasa lah . malas mau buat. esok sajelah aku siapkan ( ayat lazim bagi seorang pemalas). adoyaii malam ni betul2 sunyi. teringat aku pada c ketot, ted, moo dan embekk tersayang :)

Wednesday, February 23, 2011

:)

melihat gambar dan mendengar lagu2 LIYANA FIZI yg cantek dan manis,,ase tade lah dunia ni glabah sangat!

take it slow. ternyata. stay. light writing. kaku. teduh :) i luv ol ur song! tnx LF 4 dis moment:)



Sunday, February 20, 2011

sAmbil-samBiLaN ^ ^,


hye u ols! sambey wt kje,, sambey dengo lgu..moh kite dengo lgu neh.wink2!


jiwang plak. aisehh ececeh! HAHA


dari tadi kot. .!

haishh tah la kenapa dari tengahari tadi asek nk putt3 je HAHA. mak aku cakap agknye semalam kenduri aku makan nasi serai kot..owhh..maknenye proses buang hangin lah ni..ok2..bagus gak tu>___<


semalam ade org suggest page ni..aku pon try la bukak.wow! da lah belom makan nasik lagi neh. bile da tgk,,terasa lapo daging plak BHAHAHA! btambah putt3 la aku ;p

       NAH!ADA BRAN KA TINGUK?


Saturday, February 19, 2011

ke-4~

selamat senja u ols! td tghari aku p mkn kenduri kt dewan risda..bantai mkn byk haha.lapo...ps2 g singgah kdi bli hp br dan trus tgk adek aku kt hostel:) rendu kt adek aku,,dan sebagai hadiah aku dapat wt homework dr die HAHA.hampehh pny adek;p


kali ni kali ke 4 aku tuka hp..ikotkn ati mang malas tp asek rosak je..zitron ke ori ke sume jahanam bile dpt kt aku . cis! aku harap kali neh tahan la lme sket huhu.siyesly aku still syg x3 aku tu..aku ske pakai.simple..tayah nk smartphone2 lah sgt haha


tah cane dari slide aku p brani mati bli yg touch.agak kekok tp ngam lah ngn aku yg mls nk tekan2 neh huhu.hp,,,samat datang ke dunia aku..baek ko bbaek2 ngn aku dan jan wt hal okeh?

aku pny sentiasa kale itam~

POYO JEK!SEKIAN TERIMA KASEH~

aku yg semakin.

harini hari sabtu,,asenye tayah gtaw kot.kt post entry kn ade date.tp xpela aku ni kan pelupa! semakin hari asenye semakin parah palotak aku neh haha..(gelak tuk ilank kan ase risau!) kadang2 aku lupe aku da pakai deodorant ke belom.makanye aku pon pakai lah lg skali huhu..kdg2 kwn aku pesan air tp aku patah balik sebab aku lpe air ape yg die nak haha..aku takot aku lpe ape yg lect ajo lam kls..ni sem yg terakhir..tolonglah!


tapi ade bagosnye jadi pelupa.sekurang2nye peristiwa yg aku tanak igt buleh ilank cm2 je( tu pon kalo lupe la) .tapi yg pelik benda2 cm2 tak plak aku lupe..haha pandai memilih plak penyakit lupe aku neh. dan penyakit lupe aku neh semakin parah bile ditambah lg dengan penyakit mls dan jeles HAHA..dammit!


harini aku ase saket hati dan seperti mahu memerli orang HAHA.harap2 aku boleh lupe peristiwa yg ini!

Tuesday, February 15, 2011

mohoN tuhAn. . .

salam u ols..semoge diberkati rezeki yg kite dapat tuk harini:) harini agak gloomy tapi ape blh buat..kita perlu chill! ade banyak benda dalam dunia ni yg kadang2 kite tanak ia terjadi tp ia dah pon terjadi..tu lah org panggey qada' dan qadar...we cant ask 4 more~


...lagu yg bshuffle d telinga aku pon lagu yg ala2 sedey...hiba,hari bersamanya,lagu puisi,,,haishh!mana lagu rock n roll,cinta gila,lelaki pop dan lagu2 gembira yg laen neh!


mud aku da lari,ilank tah ke mana.how?why?wut?whr?who? banyak toi persoalan harini yg perlu aku jawab. . .mohon tuhan utk kali ini saja lancarkan lah hariku..aminnn~

harus senyum!

salam u ols...selawat dan salam ke atas junjungan baginda SAW :) moge kite sume xkn melupakannye,,,insyaAllah...


harini agak sedih ya Allah,,,rase menyesal pon ade..kenapalah.kenapalah.kenapalah?! kalau lah idop ni ade gear reverse..byk benda yg aku nk 'gostan' huhu...tapi tu lah mase yg dah blalu xkn berulang kembali..i feel worst todae:( even terlepas yg ini,,aku harap tuhan akan ganti dengan yg itu...mungkin juga sesuatu  yg lebih bagus...aminnn


ya Allah..di hari dan peristiwa yg mulia ini mudah2an dilapangkn lg perjalanan kami di dunia ini..aminnn

Monday, February 14, 2011

hepi mondae,,,cheers!

salam u ols! selamat berhari isnin,,selamat bkerja, selamat belajar,selamat memasak dan mengemas umah dan pelbagai selamat lah! ermm musti ramai yg x brape nk suke hari isnin kan?selaen aku dan garfield aku ase ramai lagi yg kat lua sane yg x ske ari isnin (ke aku ngn garfield je yg x brape nk suke?)

hari ni c buah hati,intan payung, batu permata aku start koje..cane lah agaknye ye..aku igt nk tlg kejot pagi td tp malangnye aku pon bgn kul 10 HAHA. tem org da nk break mnm pagi tuh...

neway,,semoga kite sume dapat lalui hari2 yg mendatang ngn senyuman yg plgggg manis! br lah CHILL!! :)

Sunday, February 13, 2011

ini betul2 GILA!

salam u ols! harini aku nk cte sumthg yg siyes sket,,,siyes x tipu!! aku suke kawan ngan orang yg gila2 tp takot ngan orang gila! haishhh!!aku baru dpt msg dari mak aku yg adek member aku(ekceli x brape rapat pon) dah slamat d masokkan ke hospital tg rambutan (alaa..yg dekat ngn bercham tuh!) pagi tadi akibat penyakit dia yg dah btambah kritikal...takziah lah wt family ko azila,,,


ermm mak aku ckp adek die (mira) tuh tensiot sgt sal stdy die huhu..yela mira tu nk amk archi tapi mama die soh amk nursing..ape lah.bagi aku juz let ur kid choose wutevr field yg dorg minat as long as x ke arah kesesatan,,ececehh! tapi betoi la..cian plak aku ngn dak mira tuh.da la mude lg..br 20 kot,,cun plak tu..aku ase kt wad tu die la yg plg cun(opps!sori der)


baru2 ni die dikatakan bertindak d lua batasan ngn cube membunuh akaknye (azila@kwn aku) ngn pisau!b4 ni plak member tmpt die stdy,,ps2 kn3 mak die ckp die picit mate kucen die sampai lembik! tu psl lah doc soh anto die g spital cpt2...


ermm aku ase cm meaningless plak idop die huhu...kalau lah mak die x pakse2 cm2 aku ase mesti x jadi cmni kann...neway aku betul2 simpati..muge u ols 1fmly byk2 kn bsabo ok!

sengal2 pon,,,kawen juga HAHA

semekom u ols! diam x diam rupenya dah agak lama aku tinggalkan zaman skola ekk..agak2nye aku igt ke lg jalan p skola aku dulu...haha! senior2 aku pon ramai yg da kawen huhu...taniah2:)

bile ingat balik,,,ehhh akak ni punya lah ganas kasar nk mampos..tgk2 la ni dah jadi bini orang dah...muke pon ayu je gitu haha..akak dorm aku pon ramai yg da kawen.. tapi betoi la,,bile ingat balik senior2 kat bainun dulu mang ampeh gile! ngn kaki bulinye,,mulot lancaunye,,gediknye...haha

tapi tu sume mase x brape nk cerdik..skg neh dorg pon da laen,,aku cm dh x kenai dorg plak hehe..neway taniah wt senior2 yg dah bgelar sang suami maupon c isteri:)

ermmm so far aku tade plak dengo ade junior yg nk kawen..kwn2 satu batch ade la..uikss hangpa datang seru awai na..xpela taniah2!

Saturday, February 12, 2011

CHAT WIF JAY!!AWESOME!!!

bhahaha untung badan jay on chat die kt fb HAHA..nk sembang lbey2 pon ishhh malu la plak..neway IPOH BERBANGGA ADA ORANG YG SUPERB TALENTED SEPERTI KAMU JAYZUAN!!!


ape???org nk ckp aku jakon??mampuihh p ahh haha


almk!btoi la jay on9!!nk tego ke tanak?rugi neh

upenye tade lah sombonk pon...
jan jeles HAHA

ak pon tataw nk ckp ape HAHA

SEKIAN,,TERIMA KASEH HAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...